Až 848 agentúrnym zamestnávateľom hrozí odobratie licencie

25.05.2014 Bratislava

Bratislava 25. mája (TASR) – Ku koncu minulého roka malo platné povolenie na vykonávanie činnosti až 1037 agentúr dočasného zamestnávania (ADZ), z nich len 297 doručilo na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) správu o svojej činnosti, 740 si svoju povinnosť nesplnilo a hrozí im odobratie licencie.

"Ústredie začalo správne konanie až voči 848 subjektom vo veci zrušenia povolenia na výkon činnosti ADZ v zmysle zákona o službách zamestnanosti," informoval hovorca ÚPSVaR Peter Zeman.

ADZ mali do konca marca poslať ÚPSVaR správu o svojej činnosti, inak im po prvýkrát v tomto roku za nesplnenie povinnosti hrozí sankcia, vrátane odobratia licencie. ÚPSVaR týmto spôsobom zhromažďuje nielen štatistické údaje o počte takto zamestnaných pracovníkov a o projektoch agentúr, ale aj o tom, ktoré agentúry aktívne pôsobia na trhu práce, a ktoré sú pasívne napriek tomu, že majú vydanú licenciu.

Hrozba sankcie by mala vyčistiť trh od agentúr, ktoré svoje služby už neposkytujú, alebo si povinnosti riadne neplnia. Ústredie v uplynulom období v spolupráci s Národným inšpektorátom práce (NIP) riešilo podania občanov na činnosť agentúr. Pri svojich kontrolách viackrát zistili nevyhovujúce pracovné prostredie, mzdové podmienky aj nedodržiavanie Zákonníka práce.

"Dohody medzi agentúrami a ich zamestnancami nemali všetky povinné náležitosti, ďalej pracovné podmienky u agentúrnych zamestnancov neboli rovnaké ako u porovnateľného zamestnanca užívateľského zamestnávateľa. NIP za najzávažnejšie pochybenie agentúr považuje zaradenie agentúrnych zamestnancov, pokiaľ ide o ich nároky na odmenu, na nižší stupeň náročnosti práce, než v skutočnosti vykonávali," priblížila hovorkyňa NIP Slavěna Vorobelová.

Inšpektoráty práce v rámci mimoriadnej previerky navrhli uloženie pokút v celkovej výške 30.960 eur. Agentúrni zamestnanci si svoje mzdové nároky môžu uplatniť u agentúrneho zamestnávateľa, prípadne aj na súde.
 

Vyberte región